Vereniging

De Dragt is ooit ontstaan vanuit een klein aantal fanatieke roeiers met twee oude boten en twaalf leden. Vier loodsen en 40 jaar verder roeien 90 leden nu met een vloot van vijfentwintig boten, van klassieke houten overnaadse, tot hyper moderne carbon roeiboten.

Ons motto

Het motto van de vereniging is: plezier in het roeien. Daar zijn al onze activiteiten op gericht. Er zijn veel instuifmomenten waar iedereen met een roei- en stuurproef welkom is.

Daarbij worden er ook regelmatig tochten georganiseerd van ongeveer 30 km. Er zijn verschillende mogelijkheden in onze prachtige waterrijke omgeving. Afhankelijk van weer en wind wordt er een keus gemaakt.

Door de tochten leren de leden elkaar ook buiten de eigen groepjes beter kennen. Een overzicht van de mogelijke tochten zie je hieronder.

Roeigebied

Onze roeiloods ligt aan een prachtig waterrijk gebied met veel mogelijkheden voor de beginnende én ervaren roeier. Al roeiend kom je vanuit Drachten direct op prachtig roeiwater, zoals de Smalle Eesterzanding.

Daarnaast kun je veel kanten op: richting Grou, Eernewoude of Burgum. Bij veel wind is een roeitochtje in de luwte van de Sanding of op de Drait vaak wél mogelijk. Sinds een paar jaar kunnen we ook naar het centrum van Drachten roeien.

Historie

De allereerste stap naar een roeivereniging in Drachten was een skiff cursus bij het “zwembadje “ van Smalle Ee in het voorjaar van 1981.

Deze werd georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de roeivereniging Wetterwille uit Leeuwarden. In juli 1981 ging de roeivereniging van start met twee oude boten en twaalf leden.

Eén van de opslagplaatsen in de eerste jaren was een open kapschuur bij het haventje  van Smalle Ee. De boten moesten over de weg naar het water gereden worden en kregen in de kapschuur een “jasje “aan ter bescherming tegen de elementen.

Eén van de boten uit deze beginperiode wordt nog steeds gebruikt. De Tjirk is een houten boot, gebouwd in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. Hij is vaak gebruikt voor de 11-steden – roeimarathon; de jaartallen kun je vinden in de plaatjes in de boot zelf.

Roeivereniging “de Dragt “is nu – vier loodsen verder en met een boten bestand van vijfentwintig boten – een bloeiende vereniging.

Bestuursleden en contactpersonen

Voorzitter:
Wiebe Abma

Secretaris:
Annemarije Kielstra

Penningmeester:
S. van der Meer

Roeicommissie:
Sabine Deelen

Materiaalcommissie:
Tjeerd Buisman

Toercommissie:
Femmy Lieben